Ben je van plan om een huis te kopen om te verhuren? Dat is een zeer goede manier om passief inkomen te generen. In principe hoef je er weinig voor te doen en het geld kan gemakkelijk binnenstromen. Het is dan echter wel belangrijk om een goede huurder te vinden. Met een slechte huurder kun je namelijk voor veel problemen komen te staan. Als verhuurder wil je dat natuurlijk ten alle tijde vermijden. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij een mogelijke huurder?
Zijn inkomen
Als verhuurder wil je natuurlijk altijd tijdig je geld overgemaakt hebben. Je hebt immers zelf ook rekeningen te betalen en wilt niet telkens achter je geld aan moeten gaan. Daarom is het altijd belangrijk om na te gaan wat het inkomen is van een potentiële huurder. Je weet dan zeker dat hij of zij genoeg verdient om de huur maandelijks te betalen. Je kunt om een loonstrookje vragen, zodat je zeker weet dat hij of zij echt dat inkomen heeft. Een andere methode is om iemand anders garant te laten staan. Je kunt een overeenkomst opstellen en die laten ondertekenen door een bekende van de huurder. Bijvoorbeeld een ander familielid. Daarin stel je dan de voorwaarde dat je beroep op hem of haar kunt doen wanneer de huurder niet zijn huur heeft betaald. Als verhuurder kan het vaak lastig zijn om de huurder op straat te zetten. Ook wanneer hij of zij de huur niet heeft betaald. Een huurder heeft in Nederland namelijk veel rechten. Maar wanneer je zeker weet dat de huurder altijd netjes het geld maandelijks overmaakt, hoeft het niet zo ver te komen.
Zijn karakter
Het is verstandig om even een goed gesprek met de mogelijke huurder te hebben alvorens je het huurcontract afsluit. Je kunt dan nagaan wat voor karakter de mogelijke huurder heeft. Is het bijvoorbeeld een echte wildebras? Dan kan het verstandig zijn om een andere huurder te zoeken, want je wilt natuurlijk niet dat de huurder voor overlast zorgt. Niet in het huis zelf, maar ook voor de buren is dat erg vervelend. Jij kan daar dan ter verantwoording voor worden geroepen. Je kunt er op verschillende manieren achter komen wat voor karakter iemand heeft. Meestal is het verstandig om hem of haar gerichte vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld wat voor werk de mogelijke huurder heeft. Is de mogelijke huurder werkloos? Dan is er een grotere kans dat hij of zij voor onrust gaat zorgen. De mogelijke huurder hoeft dan namelijk nooit vroeg op, waardoor de kans groter wordt dat er s’nachts feestjes en dergelijke worden gegeven. Dit is slechts een voorbeeld, maar met dergelijke vragen kun je echt het karakter van iemand proberen vast te stellen.
Ervaring bij andere verhuurders
Het is verstandig om ook te netwerken met andere verhuurders. Zij hebben ervaring en kunnen je goede tips geven. Ze staan je graag ter dienst, want de vastgoedwereld is een gezellige wereld. De beste manier om kennis op te doen is door kennis te halen bij andere, meer ervaren vastgoedeigenaren. Ga bijvoorbeeld eens op de koffie bij een grote verhuurder. Zeker grote verhuurders hebben vaak een geavanceerd screeningssysteem waarmee ze goede huurders kunnen vinden. Grote verhuurders met meerdere panden hebben namelijk niet de tijd om iedereen apart te screenen. Ze kunnen niet met iedereen een face-to-face gesprek aangaan. Misschien mag je dit geavanceerde screeningssysteem wel overnemen. Dit kan veel tijd schelen.
Stel een goed contract op
Een juridisch waterdicht huurcontract is het fundament van een goede overeenkomst tussen huurder en verhuurder. Zet hier alles in waar mogelijke discussie over kan komen. Wie betaalt de kosten bij reparaties? Mogen er huisdieren in de woning? Mogen er mensen blijven overnachten? Is het toegestaan om onder te verhuren? Bovendien kun je ook boetes opstellen in het huurcontract. Deze boetes moeten dan natuurlijk wel redelijk zijn, anders kunnen ze worden verworpen bij een eventuele rechtszitting. Je kunt bijvoorbeeld geen boete van €20.000 opnemen voor het roken in de kamer. In veel contracten staan wel zulke boetes, maar die zijn dan in principe altijd nietig.